Mesteredző irányítja a jövőben a Szabolcsi Sólymokat – Kercsó Árpád Nyíregyházán!

A Szabolcsi Jégsport Egyesülettel, amely a Szabolcsi Sólymok csapatnéven közismert a 2018/19-es szezonban a kitűzött célokat elérte. Az U8, U12 és U14-es korosztályokban az Egyesület sikerrel indított csapatokat. Mindhárom korosztályban sikerült az eltervezett korosztályos tornákon részt venni és az igazolt versenyzőik számára a versenyzési feltételeket biztosítani. Jelenleg közel 70 fő sportoló tagja van egyesületnek.
A 2018 márciusában átadott Nyíregyházi Jégpálya 2018 novemberétől az utánpótlás korosztályok edzési lehetőségeinek hatalmas változását eredményezte. Sikerült a tervezett sportszakmai program megvalósítása keretében hetente 4 alkalommal jeges edzés lehetőségét megteremteni minden korosztálynak. A sportoló gyerekek szakmai fejlődéséhez az infrastrukturális alapok létrehozása elengedhetetlen volt.

Kercsó Árpád Nyíregyházán

Emellett azonban ez az év már megmutatta, hogy a szakmai munka, az edzői stáb további fejlesztése kiemelt cél kell, hogy legyen a 2019/2020-as szezonban. Fontos célkitűzéssé vált egy kiemelkedő jégkorongedzői tapasztalattal rendelkező, utánpótlás nevelésben bizonyított sikereket felmutató szakember megnyerése az Egyesület fejlődéséhez, aki a 2019/20-as szezonban több utánpótlás korosztály felkészítésében tud edzői munkát ellátni. Nagy öröm, hogy 2019. augusztus 01.-től egy nemzetközi hírű, kiváló sportszakemberrel, Kercsó Árpád mesteredzővel tudott megállapodni az Egyesület. Kercsó Árpád mesteredző és az egyesület elképzelései találkoztak és egyeztek, így minden edzői feltétel – mesteredző mellett dolgozó edzőkkel – adott ahhoz, hogy a szezon sikeres legyen.

Az Egyesület két éves szakmai programot tervezett el, aminek eredményes megvalósításában mindenki – elnökség, edzők, játékosok és szülők – nagyon motivált. 

Mitől lehet sikeres a 2019/20-as jégkorong szezon?

Az Egyesület 2019/20-ban U8, U10, U12 és U14 korosztályokban is csapatokat fog indítani.  A játékos létszám további fejlesztésével elérhető, hogy jövőre mind a négy korosztályban növekedjen a sportolói létszám. Ezt megalapozza az a tény, hogy a 2018. novemberi jégpálya megnyitását követően – nem utolsó sorban a Nyíregyháza Város által támogatott ovikori program hatására – jelentősen emelkedett a jégkorongozni vágyó gyerekek és az őket ebben támogató szülők száma. Az igazolt játékosok az U8-as korosztályban közel megduplázódtak. Ezen megnövekedett versenyzői létszám – amelynek többsége 2019/20-ra U10-es korosztályhoz fog tartozni – megalapozza azon várakozást, hogy egy olyan utánpótlás sportolói bázis legyen, akiknek a felkészítésével reális esélye lesz annak, hogy két év múlva U12 korosztályban – Nyíregyháza jégkorongsportjának életében első alkalommal – nagypályás „B” kategóriában tud az Egyesület csapatot indítani.

Célkitűzésük, hogy a jelenlegi U12-es korosztály a szakmai munka és a tervezett létszámnövekedés eredményeként ugyancsak alkalmas legyen két év múlva U14 nagypályás csapat indítására. 2019 őszétől – a Nyíregyháza Város által támogatott ovikori program mellett – általános iskolai jégkorong toborzó programot, tehetségkutató programot kívánnak indítani „Nyíregyházi Sólyomszem” Tehetségkutató Program elnevezéssel. A cél – a jégkorong sport népszerűsítésén túl – hogy mind a program célcsoportját képező gyerekek szüleivel, mind az oktatási intézményekkel együttműködés alakuljon ki, ami az általános iskolás gyerekek jégkorongsportba történő bekapcsolódását alapozhatja meg.  Ebben nemcsak az egyesület vezetői, hanem az edzők és a játékosok is közre fognak működni. 
A sportszakmai koncepcióba illeszkedően tehát az U8, U10, U12 és U14 korosztály edzés színvonalának fejlesztése céljából Kercsó Árpád mesteredző és az ő munkáját segítő edzők mellé tervezésre került a korosztályos kapusokkal történő külön, kapusedzések megvalósítására egy kapusedző alkalmazása.

A 2019/20-as szezon legelső jeges eseménye az Egyesület játékosai számára a 2019. augusztus 26. – 30. között Debrecenben megrendezésre kerülő I. Szabolcsi Sólymok edzőtábor. Az edzőtábor napközis ellátással történik. A naponta legalább egy jeges edzés, egy szárazedzés és közös szabályismereti beszélgetés mellett színes programokat is szervezünk a sportolóknak. Lesz mozi látogatás, városnézés, játszóházi program is. Az edzőtábor és a programok a sportolók részére ingyenesek lesznek, a tízórai, ebéd, uzsonna ellátását, az utaztatást és a jégpálya bérlést az Egyesület biztosítja.

A Szabolcsi Jégsport Egyesület 2019/20 szezonban is várja a jégkorongozni vágyó gyerekeket, nemcsak Nyíregyházáról, hanem a megye bármely részéről. Jelentkezni lehet a szabolcsisolymok2019@gmail.com email címen vagy 2019. október 14-től személyesen a Városi Jégpályán (Médiamarkt mellett – Nyíregyháza, István u. 7.) 

DL www.nyiregyhaza.hu