Napelem a Városi Jégpályára – megújuló energiát használnak majd a létesítményben

Napelemeket kap a Városi Jégpálya. Ez biztosítja majd az áramellátás jelentős részét. Mindez  csökkenti majd a költségeket, és megújuló energiát használ majd a létesítmény, ezáltal a környezetet is védi. 

Nagyüzem a Városi Jégpályán. A fiatalok és a családok körében népszerű a létesítmény, szombaton és vasárnap pedig utánpótlás jégkorongtornát is rendeznek. A jég előállítása, hűtése, és az öltözők fűtése komoly energiát igényel, ezért a Nyíregyházi Sportcentrum szeretett volna olyan megoldást találni, mellyel csökkenthető a költség. Erre az építéskor még nem volt mód, most viszont igen. 

– A tavalyi évben kiemelt sportegyesületként az Emberi Erőforrások Minisztériumától jelentős támogatást kaptunk, és ennek az összegnek egy részéből most egy energetikai korszerűsítés valósulhat meg. Elkezdődnek majd a munkák, és a következő szezont már megújult energia felhasználásával kezdhetjük – mondta Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője. 

28,9 millió forintba kerül majd a fejlesztés, és közbeszerzési eljárás után január elején már a kivitelezőt is kiválasztották, így a szezon vége után indulhat a munka. Egy napelemrendszert telepítenek, mely biztosíthatja az áramellátás egy részét. Mivel a Jégpálya egy évben csak 5-6 hónapot működik, így a megtérülési idő kicsit hosszabb, a számítások szerint 3-5 év. Fontos szempont volt az energetikai korszerűsítésnél a környezetvédelem is, a napelemekkel a létesítmény megújuló energiát használ, azaz nem szennyezi a környezetet sem. 

D.L., www.nyiregyhaza.hu